niedziela, 28 sierpnia 2022

Ogórki w miodzie

Jak co roku staram się żeby chociaż kilka słoiczków przetworów trafiło do mojej spiżarni. W tym roku trafia nowość, czyli ogórki w miodzie. Pyszne, lekko słodkie. Idealne do drugiego dania. Warto spróbować. Osobiście lubię przygotowywać nowości, które jak się sprawdzą zostają ze mną na zawsze i co roku przygotowuję je do swojej spiżarni.

Przepis na te ogórki zaczarpnełam z bloga: https://ania-gotuje.pl/

A tutaj macie link do przepisu z którego korzystałam, wystarczy kliknąć: https://ania-gotuje.pl/przepis/ogorki-w-miodzie/

Do zalewy użyłam miodu jasnego od pasieki Miodowe Wzgórze Jak ktoś ma ochotę na pyszny i zdrowy miód to zachęcam do odwiedzenia sklepu z miodami






 


 

 

Potrzebujemy:

 1 kg ogórków gruntowych ( takich niewielkich )

około 5 ząbków czosnku

9 liści laurowych

18 ziarenek pieprzu czarnego

18 kulek ziela angielskiego

 

Na zalewę:

1 litr wody

200 ml octu 10 %

1 szklanka cukru

6 łyżek miodu prawdziwego, użyłam jasnego od Pasieka Miodowe Wzgórze

2 łyżki soli kamiennej

 

 

Wykonanie pysznych ogórków:

 

1. Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w dość grube plastry.

 


 

 2. Wodę zagotowujemy, wlewamy ocet, dodajemy miód, wsypujemy sól i cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Studzimy.

 


 

3. Słoiczki dokładnie wyparzamy, myjemy i osuszamy. Na dno każdego dajemy połówke obranego czosnku, po dwa ziernka pieprzu czarnego, po dwie kulki ziela angielskiego i po liściu laurowym. Następnie nakładamy pokrojone ogórki.

 

 

4.  Następnie ogórki zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy.

 


 

5. Na dno garnka wykładamy ściereczkę, układamy słoiczki i wlewamy wodę. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania na małym ogniu. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.

 


 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania 250 ml.

Wyszło mi 9 słoiczków o pojemności 200-250 ml.

Najlepiej użyć niewielkich ogórków.




8 komentarzy: