Jak co roku staram się żeby chociaż kilka słoiczków przetworów trafiło do mojej spiżarni. W tym roku trafia nowość, czyli ogórki w miodzie. Pyszne, lekko słodkie. Idealne do drugiego dania. Warto spróbować. Osobiście lubię przygotowywać nowości, które jak się sprawdzą zostają ze mną na zawsze i co roku przygotowuję je do swojej spiżarni.
Przepis na te ogórki zaczarpnełam z bloga: https://ania-gotuje.pl/
A tutaj macie link do przepisu z którego korzystałam, wystarczy kliknąć: https://ania-gotuje.pl/przepis/ogorki-w-miodzie/
Do zalewy użyłam miodu jasnego od pasieki Miodowe Wzgórze Jak ktoś ma ochotę na pyszny i zdrowy miód to zachęcam do odwiedzenia sklepu z miodami
Potrzebujemy:
1 kg ogórków gruntowych ( takich niewielkich )
około 5 ząbków czosnku
9 liści laurowych
18 ziarenek pieprzu czarnego
18 kulek ziela angielskiego
Na zalewę:
1 litr wody
200 ml octu 10 %
1 szklanka cukru
6 łyżek miodu prawdziwego, użyłam jasnego od Pasieka Miodowe Wzgórze
2 łyżki soli kamiennej
Wykonanie pysznych ogórków:
1. Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w dość grube plastry.
2. Wodę zagotowujemy, wlewamy ocet, dodajemy miód, wsypujemy sól i cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Studzimy.
3. Słoiczki dokładnie wyparzamy, myjemy i osuszamy. Na dno każdego dajemy połówke obranego czosnku, po dwa ziernka pieprzu czarnego, po dwie kulki ziela angielskiego i po liściu laurowym. Następnie nakładamy pokrojone ogórki.
4. Następnie ogórki zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy.
5. Na dno garnka wykładamy ściereczkę, układamy słoiczki i wlewamy wodę. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania na małym ogniu. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania 250 ml.
Wyszło mi 9 słoiczków o pojemności 200-250 ml.
Najlepiej użyć niewielkich ogórków.
Bardzo ciekawy pomysł, nigdy nie próbowałam takich ogórków :D
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńCiekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuńfajny przepis na ogorki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńtakie ogóreczki muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj są :)
Usuń