niedziela, 7 sierpnia 2022

Zawijane drożdżówki z owocami

Ostatnio uwielbiam piec różne drożdżowce, po za sernikiem to mój ulubiony wypiek. Zawsze się udaje i można z nim coś pokombinować. Tym razem upiekłam podłużne rolowane drożdżowce, które po upieczeniu kroiłam na małe i zgrabne drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek. Można je zabrać na piknik, wycieczkę czy do pracy na słodkie drugie śniadanie. Nadziałam je pachnącymi owcami sezonowymi. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to doskonałe połączenie. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowało.

 

 

 


 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki mąki tortowej

 

Na ciasto: 

4 szklanki mąki tortowej

2 jajka

6 łyżek oleju

pół szklanki cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy


Na nadzienie:

1 szklanka wydrylowanych wiśni

1 szklanka jagód kamczackich

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

cukier trzcinowy  do smaku


Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

1 jajko

cukier trzcinowy do posypania drożdżówek

 


 

Wykonanie pysznych drożdżówek:

 

1. Rozczyn: Składnki na rozczyn przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, dodajemy olej i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, spreżyste i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas zagniatania dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.

3. Nadzienie: Owoce mieszamy z budyniami w proszku, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym do smaku.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko oprószonej mąką, smarujemy po połowie nadzienia i zwijamy w rulon, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy drożdżowiec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

5. Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.

6. Podanie: Upieczone drożdżowce studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi dwa duże drożdżowce.

Piekłam je na dwóch blaszkach ponieważ bardzo rosną.





8 komentarzy: