Ostatnio uwielbiam piec różne drożdżowce, po za sernikiem to mój ulubiony wypiek. Zawsze się udaje i można z nim coś pokombinować. Tym razem upiekłam podłużne rolowane drożdżowce, które po upieczeniu kroiłam na małe i zgrabne drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek. Można je zabrać na piknik, wycieczkę czy do pracy na słodkie drugie śniadanie. Nadziałam je pachnącymi owcami sezonowymi. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to doskonałe połączenie. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowało.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
6 łyżek oleju
pół szklanki cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
Na nadzienie:
1 szklanka wydrylowanych wiśni
1 szklanka jagód kamczackich
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
cukier trzcinowy do smaku
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
1 jajko
cukier trzcinowy do posypania drożdżówek
Wykonanie pysznych drożdżówek:
1. Rozczyn: Składnki na rozczyn przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, dodajemy olej i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, spreżyste i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas zagniatania dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
3. Nadzienie: Owoce mieszamy z budyniami w proszku, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym do smaku.
4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko oprószonej mąką, smarujemy po połowie nadzienia i zwijamy w rulon, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy drożdżowiec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
5. Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.
6. Podanie: Upieczone drożdżowce studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi dwa duże drożdżowce.
Piekłam je na dwóch blaszkach ponieważ bardzo rosną.
Pyszna drożdżóweczka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
UsuńNie ma jak domowa!
OdpowiedzUsuńOj tak, zgadzam się z Tobą :)
Usuńja też uwielbiam drożdżowe ciasto, a takie z wiśniami muszą być mega pyszne:)
OdpowiedzUsuńPolecam z wiśniami, jest pyszne :)
Usuńdrożdżowe lubię pod każdą postacia
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
Usuń