niedziela, 31 lipca 2022

Puszyste jagodzianki z kruszonką

Obłędne w smaku jagodzianki z bardzo dużą ilością kruszonki. Cudownie pachnace, bardzo Wam je polecam. Ciasto wyszło mi niezwykle puszyste, chrupiaca kruszonka i to nadzienie...pyszotka. Idealne na podwieczorek, piknik, poczęstunek. Ja swoje zabrałam do Rzeszowa dla moich córek, które tam mieszkają. Upieczcie takie :)

 

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka

 

Na ciasto:

4 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

2 jajka

1 cukier waniliowy

6 łyżek oleju

 

Na kruszonkę:

5 dag zimnego masła lub margaryny

5 dag cukru

10 dag mąki tortowej

 

Na nadzienie:

2 szklanki borówek leśnych ( jagód )

cukier do smaku

2 budynie waniliowe

 

Dodatkowo:

1 jajko

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych jagodzianek:


 1. Ciasto: Zaczynamy od rozczynu, drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut. Teraz ciasto, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka i wlewamy olej, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby do zagniatanego ciasta dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

 

2. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Ważne, żeby masło było prosto z lodówki. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki do schłodznie na czas wyrastania ciasta.


3. Nadzienie: Oczyszczone, opłukane i osuszone borówki mieszamy z budyniami i w proszku i z cukrem do smaku.

 

 

4. Formowanie drożdżówek: Ciasto dzielimy na części, u mnie wyszło 16, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy po sporej porcji owoców i zlepiamy formująć podłużną bułeczkę.


 

5. Do pieczenia: bułeczki układamy na blaszkach, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną, smarujme jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

 

 

6. Pieczenie: Jagodzianki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

 

 

7. Gotowe jagodzianki studzimy i podajemy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Smacznego życzę. 

 

 



Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 16 sztuk jagodzianek.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.




 

6 komentarzy:

  1. Mniam! Przepiekne te jagodzianki, córki na pewno będą bardzo zadowolone. Nic nie poorawia tak humoru jak domowe ciasto drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Oj były zadowolone :) Domowe najlepsze :)

      Usuń
  2. Pycha, jagodzianki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń