Obłędne w smaku jagodzianki z bardzo dużą ilością kruszonki. Cudownie pachnace, bardzo Wam je polecam. Ciasto wyszło mi niezwykle puszyste, chrupiaca kruszonka i to nadzienie...pyszotka. Idealne na podwieczorek, piknik, poczęstunek. Ja swoje zabrałam do Rzeszowa dla moich córek, które tam mieszkają. Upieczcie takie :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
6 łyżek oleju
Na kruszonkę:
5 dag zimnego masła lub margaryny
5 dag cukru
10 dag mąki tortowej
Na nadzienie:
2 szklanki borówek leśnych ( jagód )
cukier do smaku
2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
1 jajko
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych jagodzianek:
1. Ciasto: Zaczynamy od rozczynu, drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut. Teraz ciasto, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka i wlewamy olej, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby do zagniatanego ciasta dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Ważne, żeby masło było prosto z lodówki. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki do schłodznie na czas wyrastania ciasta.
3. Nadzienie: Oczyszczone, opłukane i osuszone borówki mieszamy z budyniami i w proszku i z cukrem do smaku.
4. Formowanie drożdżówek: Ciasto dzielimy na części, u mnie wyszło 16, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy po sporej porcji owoców i zlepiamy formująć podłużną bułeczkę.
5. Do pieczenia: bułeczki układamy na blaszkach, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną, smarujme jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
6. Pieczenie: Jagodzianki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
7. Gotowe jagodzianki studzimy i podajemy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 16 sztuk jagodzianek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mniam! Przepiekne te jagodzianki, córki na pewno będą bardzo zadowolone. Nic nie poorawia tak humoru jak domowe ciasto drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Oj były zadowolone :) Domowe najlepsze :)
UsuńPychotka najlepsze domowe mniamm.
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńPycha, jagodzianki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń