Pyszne warzywne placuszki. Można podać je z dowolnymi dodatkami, ja
podałam z sosem czosnkowym. Idealne na obiad czy nawet kolację.
Zagęszczone mąką kukurydzianą, więc są bezglutenowe. Smakują na gorąco jak i na zimno. Bardzo polecam :)
Potrzebujemy:
Na masę cukiniową:
1 kg młodej cukinii
2 marchewki
4 duże jajka
2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonych pomidorów ( przyprawa )
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placuszków z cukinii:
1. Warzywa myjemy i osuszamy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z marchewką, koperkiem, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy koperek, przyprawy i dokładnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Z tej receptury wyszło 16 sztuk placuszków.
Pycha, takie placuszki to idealne propozycja na lato :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietny pomysł na letni obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń