sobota, 9 lipca 2022

Bezglutenowe placuszki z cukinii i marchewki

Pyszne warzywne placuszki. Można podać je z dowolnymi dodatkami, ja podałam z sosem czosnkowym. Idealne na obiad czy nawet kolację. Zagęszczone mąką kukurydzianą, więc są bezglutenowe. Smakują na gorąco jak i na zimno. Bardzo polecam :)

 


 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na masę cukiniową:

1 kg młodej cukinii

2 marchewki

4 duże jajka

2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka suszonych pomidorów ( przyprawa ) 

2-3 łyżki posiekanego koperku

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

 

Dodatkowo:

olej do smażenia 

 


Wykonanie pysznych placuszków z cukinii:


1. Warzywa myjemy i osuszamy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z marchewką, koperkiem, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy koperek, przyprawy i dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Z tej receptury wyszło 16 sztuk placuszków.

4 komentarze: