Na obiad polecam Wam pyszne placuszki z młodej kapusty. Placuszki z dużą ilością jajek, bo bez mąki. Ładnie się smażyły i nie rozpadały, czego bardzo się bałam. Wystarczy dobrze je usmażyć z jednej strony, wtedy masa jest już ścięta i obrócić. Podałam je z młodymi gotowanymi ziemniaczkami. Bardzo lubię takie proste dania. Polecam Wam takie sezonowe placuszki.
Potrzebujemy:
Na placki:
pół główki młodej kapusty
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
pół pęczka świeżego koperku
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Oczyszczoną kapustę drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę i cebulę dodajemy do kapusty, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Do zimnej kapusty dodajemy posiekany koperek, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po porcji masy kapuścianej i smażymy okrągłe placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia i ścięcia się masy. Placuszki obracamy gdy z jednej strony są już dobrze usmażone.
4. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Z tej receptury wychodzi około 16 sztuk placuszków.
Ponieważ w masie kapuścianej nie ma mąki warzywa powinny ,,pływać ''w jajku, jeżeli jest za mało jajek należy wbić jeszcze, moje jajka były duże.
Bardzo ciekawy pomysł,aż dziwne,ze bez mąki się nie rozpadały. Super obiadek w letnim klimacie.
OdpowiedzUsuńDałam duże jajka, składniki aż w nich pływały i to dlatego :)
UsuńTakie obiadki w lato lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
Usuń