Bardzo proste i pyszne ciasto na białkach. Takie bardzo delikatne. Lekko cytrynowe i takie piankowe. Na szybką zachciewajkę. Gdy zostaną nam białka po innych wypiekach to z powodzeniem można upiec takie ciasto. Nic się nie zmarnuje, a my będziemy mieć pyszny podwieczorek. Ciasto pokroiłam na 4 porcje. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
3 białka
30 g mąki tortowej
30 g cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy to tortownicy o średnicy około 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
3. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na 4 porcje.
Pyszniutkie, z wielką chęcią bym spałaszował. Życzę smacznego i kolejnych udanych przepisów. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam upiec takie ciasto :)
Usuńuwielbiam cytrynowe ciasta
OdpowiedzUsuńSuper, ja też :)
Usuń