niedziela, 12 września 2021

Cytrynowe ciasto na białkach

Bardzo proste i pyszne ciasto na białkach. Takie bardzo delikatne. Lekko cytrynowe i takie piankowe. Na szybką zachciewajkę. Gdy zostaną nam białka po innych wypiekach to z powodzeniem można upiec takie ciasto. Nic się nie zmarnuje, a my będziemy mieć pyszny podwieczorek. Ciasto pokroiłam na 4 porcje. Udanych wypieków.

 



Potrzebujemy:

3 białka

30 g mąki tortowej

30 g cukru

sok wyciśnięty z połowy cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia 


 

Wykonanie pysznego ciasta:

 

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy to tortownicy o średnicy około 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia i suchego patyczka.

3. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Ciasto można pokroić na 4 porcje.

4 komentarze:

  1. Pyszniutkie, z wielką chęcią bym spałaszował. Życzę smacznego i kolejnych udanych przepisów. ;)

    OdpowiedzUsuń