Takie drożdżówki chodziły za mną już od dłuższego czasu. Idealne drożdżowe ciasto, pyszne nadzienie, które wymyśliłam sama i maślana kruszonka. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Uwielbiam drożdżowe wypieki i piec i jeść, zawsze mi się udają, może dlatego, że wkładam w to co robię całe serce. Upieczcie takie pyszności. Można je zabrać do pracy, na wycieczkę czy na piknik, a nawet do szkoły. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek oleju
ewentualnie ciepłe mleko
Na nadzienie:
2 szklanki borówki amerykańskiej
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag cukru
5 dag zimnego masła
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżówek:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, olej i utarte jajka. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy do ciasta ciepłego mleka. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie po wyrobieniu. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę przekładamy do lodówki na czas wyrośnięcia ciasta.
4. Nadzienie: Umyte i osuszone borówki rozgniatamy widelcem, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy. Nadzienie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykrawamy większe krążki, mniejszą szklanką, dnem, robimy w krążkach wgłębienie, w to wgłębienie nakładamy nadzienie z borówek i posypujemy kruszonką.
6. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni.
7. Podanie: Upieczone drożdżówki studzimy na metalowej kratce i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki drożdżówek.
Pyszne drożdżówki!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie! <3
Dziękuję bardzo :)
UsuńSuper się udały, bardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDługo chodziły i pięknie wyszły te drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Dziękuję :)
UsuńFajny przepis, takich drożdżówek jeszcze nie widziałem. Wykonanie ekstra. Życzę smacznego. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, to nadzienie jest pyszne i kruszonka, super połączenie :)
Usuńsuper bułeczki
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :) Wyszły super :)
Usuńidealne na piknik wrześniowy!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na piknik :)
UsuńDo tego kawa latte i jest pięknie!
OdpowiedzUsuńO tak z kawą idealnie :) Tylko porządnego ekspresu brak :(
Usuń