Przepyszne, mocno kokosowe i bardzo kaloryczne. Idealne na podwieczorek. Można dodać więcej cukru, dla mnie tyle było w sam raz. Proste w wykonaniu. Pięknie się prezentują na talerzu. Uwielbiam takie placuszki. Macie ochotę to przygotujecie. Zachęcam. Miłej niedzieli :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
125 ml śmietanki kremówki 30 %
1 jajko
1 łyżka cukru kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek wiórek kokosowych
pół szklanki mąki tortowej
1 łyżka kaszy manny
1 niewielki banan
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Do miski wbijamy jajko, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i roztrzepujemy ,,rózgą'' lub widelcem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy banana pokrojonego w kostkę, delikatnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewany olej, smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia, usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk placuszków.
Można dodać więcej cukru.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ cukrem kokosowym jeszcze się nie spotkałem a placuszki prezentują się znakomicie. ;)
OdpowiedzUsuńCukier kokosowy polecam, mam go od dr oetker. Placuszki polecam :)
UsuńJakie grubiutkie, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie pomysłowe placuszki. Bardzo mi się podoba przepis. I jak zwykle super zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Starałam, się żeby było pysznie i ładnie :)
Usuńświetne placuszki
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zapewniam również, że są pyszne :)
Usuń