wtorek, 25 czerwca 2019

Śniadaniowe bułeczki cynamonowe z truskawkami.

Śniadanie na słodko? Czemu nie. My uwielbiamy. A takie słodkie bułeczki z truskawkami i mnóstwem cynamonu to już bardzo. Idealne do odrywania i do podania z kubkiem mleka, kakao czy herbaty. Jak kto lubi. Ja najbardziej lubię z filiżanką aromatycznej kawy, bo tak właśnie zaczynam dzień, od kawy. A często się kuszę na słodkie śniadanie. I nie ma u mnie problemu, żeby wstać skoro świt i upiec pyszne drożdżowe bułeczki, a jak przyjemnie jest budzić domowników takim słodkim zapachem ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu i pieczonych truskawek. Może spróbujecie? Zapewniam, że podbijecie serca domowników. Zachęcam i słodkich wypieków życzę :) Iza :)











Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa


Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka

Na ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
50 dag mąki tortowej
2 łyżki margaryny śniadaniowej, użyłam takiej o smaku wiejskiego masła
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
pół szklanki cukru
4 łyżki margaryny śniadaniowej użyłam takiej o smaku wiejskiego masła
4 łyżeczki mielonego cynamonu
około 40 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych odrywanych bułeczek:


1.Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Margarynę roztapiamy z garnku i studzimy. Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, margarynę i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka, ja dolałam pół szklanki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.


 3. Rośnięcie: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.



4. Nadziewanie: Margarynę roztapiamy w garnku i lekko studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w dość grube plastry. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko posypanej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, układamy truskawki.


5. Zwijanie i krojenie: Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy w dość grube plastry ostrym nożem.


6. Do pieczenia: Dwie tortownice o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy w nich roladki krojoną częścią do góry.


7. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia.


8. Podanie: Upieczone bułeczki podajemy gorące lub zimne. Jak kto lubi. Smacznego.





Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Truskawki najlepiej świeże, ewentualnie poza sezonem mrożone.
Z przepisu wyszło mi dwie tortownice o średnicy 23 cm.




Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

2 komentarze: