Chyba o każdym serniku, który upiekę to piszę, że pyszniejszego nie jadłam, ale ten, którym Was częstuję jest wyjątkowo najpyszniejszy. Wydawałoby się, że z taką ilością cukru będzie zbyt słodki, ale nie jest. Użyłam dość kwaśnych owoców i to one przełamały słodycz ciasta. Zrobiłam bardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem pysznie. Jak macie czarne porzeczki to koniecznie upieczcie. Zachęcam :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
1 średnie jajko
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
Mus porzeczkowy:
3 szklanki czarnej porzeczki
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
pół szklanki cukru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie
wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto
nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy
serowej i musu.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,
następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie
ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i
delikatnie mieszamy.
3. Mus: Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy do miski lub garnka, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem ręcznym na mus, na koniec dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.
4. Pieczenie: Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową, następnie na masę wylewamy mus. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm.
Pysznie wygląda 😊Pozdrawiam Iza.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i również pozdrawiam :)
UsuńTen fioletowy kolor tak pysznie wyróżnia się w cieście <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa taki serniczek to ja byłabym chętna :) Kusisz Izunia tym pysznym serniczkiem :)
OdpowiedzUsuńAniu serdecznie zapraszam na kawałeczek :)
UsuńBardzo fajne połączenie smaków ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam, że pysznie wyszło :)
UsuńZ chęcią zjadłabym taki serniczek :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
Usuń