środa, 22 listopada 2017

Spaghetti z cynamonowymi jabłkami.

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jesień to zapach i smak cudownej szarlotki, słodkich jabłek, aromatycznego cynamonu i gorącej herbaty, zwłaszcza gdy za oknem zimno i pada deszcz. A jak nie ma możliwości upiec szarlotkę to można przygotować pyszny podwieczorek. Makaron z jabłkami ?...czemu nie. Zapewniam, że będzie pysznie. Spróbujcie, wystarczy tylko pół godzinki i kilka składników. Zapraszam :)







Składniki:
4 duże jabłka
1 łyżka masła 82 %
pół szklanki rodzynek
2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego
niewielka ilość soku z cytryny
cynamon mielony według uznania
20 dag makaronu spaghetti użyłam od Lubella
sól do gotowania

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier trzcinowy i cały czas mieszając chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypalić, następnie dodajemy pokrojone jabłka, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy rodzynki i dusimy do miękkości, ale nie rozgotowania, na koniec dodajemy cynamon według uznania i ewentualnie cukier do smaku.

2. W tym czasie gdy jabłka się duszą, gotujemy w osolonej wodzie makaron, miękki dokładnie odcedzamy.

3. Na talerze nakładamy po porcji makaronu i jabłek. Od razu podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wychodzi porcja dla dwóch osób.


#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień

8 komentarzy:

  1. makaron na słodko... jak w dzieciństwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dania z makaronem, a Twoje na pewno by mi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie moje połączenie smaków, ale ładnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń