piątek, 10 listopada 2017

Czekoladowe muffinki z bananami.

Na podwieczorek polecam pyszne muffinki, dziecinnie proste w wykonaniu. Pachnące bananami i wilgotne. Upieczcie, a przekonacie się jak są pyszne. Z przepisu wyjdzie Wam 12 sztuk. Zapraszam :)






Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
2 lekko kopiaste łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
1 plaska łyżeczka cynamonu
2 średnie banany

Wykonanie:

1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę, wlewamy olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki, cynamon, mleko, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie ciasto, na koniec dodajemy banany pokrojone w kostkę lub plasterki, dokładnie mieszamy, ale już nie miksujemy.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.

3. Muffinki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

4 komentarze:

  1. Izunia u Ciebie jak zwykle smacznie :) ❤ mufinki są pięknie podane, zjadła bym wszystkie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki uwielbiam pod każdą postacią, a te, które prezentujesz zapowiadają się wyjątkowo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń