niedziela, 8 października 2017

Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami.

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Myślę, że zgodzicie się ze mną. Idealne na każde święta, urodziny, spotkania rodzinne czy tak po prostu na podwieczorek. Uwielbiam piec serniki. Tym razem mam dla Was pyszny sernik na cieniutkim kruchym cieście z masą serową z rodzynkami i z budyniową pianką. Sernik jest również lekko czekoladowy w smaku. Jak ktoś lubi bardziej czekoladowe smaki to można dać więcej kakao. Jak dla mnie to tyle ile dałam było w sam raz. Zapraszam :)





Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

 Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
2 żółtka
3 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżka kakao
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek

Pianka:
4 białka
1 pół szklanki cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 płaskie łyżki kakao

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto źle się wałkuje i przenosi do formy, bo jest bardzo kruche od mąki krupczatki, więc lepiej wałkować po kawałku ciasta i wylepiać nim dno blaszki. Następnie oprószamy je kaszą manną i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.


3. Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budynie w proszku i kakao, dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na masę serową.


4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Przestudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.


 5. Podanie: Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

11 komentarzy: