piątek, 27 października 2017

Mini rogaliki z powidłem.

Zapraszam na pyszne rogaliki, idealnie kruche. Do wykonania ciasta wystarczą tylko trzy składniki. Przepis dziecinnie prosty w wykonaniu, więc udadzą się każdemu. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kawą lub herbatą. Zapraszam :)





Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka gęstej i kwaśnej śmietany 12 %
20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia rogalików
około 15 dag powidła śliwkowego

Wykonanie:

1. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.

3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około  25-30 minut.

4. Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

5. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.

Rogaliki podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA .



2 komentarze: