wtorek, 10 października 2017

Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą.

Zwykłe kotleciki jajeczne można pysznie urozmaicić, wystarczy dodać do nich kukurydzę i marchewkę. Spróbujcie, a zobaczycie jak są pyszne. Polecam również przygotować sos i podać z ulubionym dodatkiem, może to być ryż, makaron czy ziemniaki, co kto lubi. Takie kotleciki polecam Wam na bezmięsny obiad, a do tego są tanie i łatwe w wykonaniu. W zależności jak duże zrobimy wyjdzie ich około 10 sztuk. Zapraszam :)






Składniki:

Kotleciki:
6 jajek
1 średnia marchewka
5 łyżek kukurydzy z puszki
1 pszenna bułka
koperek świeży według uznania
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
 pieprz czarny mielony do smaku

Sos:
6 łyżek majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży według uznania

Dodatkowo:
masło do smażenia
bułka tarta do panierowania

Wykonanie:

1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy z zalewy.

2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć na kilka minut, żeby stężały przed smażeniem.

3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. W tym czasie gdy kotleciki się smażą przygotowujemy sos. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, następnie mieszamy go z majonezem i pieprzem do smaku.

5. Kotleciki podajemy z sosem. Smacznego.

5 komentarzy: