czwartek, 5 października 2017

Paprykowe krakersy z kminkiem.

Większość osób lubi krakersy i je kupuje, a ja polecam Wam takie domowe, dziecinnie proste w wykonaniu. Wystarczy tylko pół godziny, żeby je przygotować. Zapewniam, że są dużo lepsze od kupnych i można zrobić je tak cieniutkie jak chcemy. Polecam na przekąskę. Zapraszam :)





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
10 dag serka topionego ( u mnie szczypiorkowy )
pół małej łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 małe jajko
papryka słodka mielona według uznania
kminek cały według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je cieniutko na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty takiej wielkości jakie chcemy mieć ciasteczka. Układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną.

2. Następnie każdego krakersa za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i kminkiem.

3. Krakersy pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Trzeba ich pilnować ponieważ bardzo szybko się pieką. Upieczone studzimy i podajemy.

4. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki krakersów.

15 komentarzy:

  1. O mniam, pycha! To zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam domowych krakersów. Ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalne!!! Robilam bez kminku bo u mnie nie lubia ale wyszle pyszota 😀😀😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super :) Cieszę się, że smakowało i mogą być bez kminku :)

      Usuń