wtorek, 12 września 2017

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami.

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam. Polecam Wam również makaron od Lubelli jest super, jestem nim zachwycona i będę z niego korzystać. Jeszcze nie jedną lazanię przygotuję, mam już kilka pomysłów. Zapraszam :)







Składniki:

50 dag fileta z kurczaka
50 dag pieczarek
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny mielony o smaku
papryka słodka mielona do smaku
zioła prowansalskie według uznania
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
40-50 dag makaronu lazanii
40 dag sera mozzarella ( w kostce )
masło do posmarowania formy

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.

2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy.

4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.

7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

#lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne

6 komentarzy: