piątek, 22 września 2017

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami.

Właśnie trwa sezon na grzyby, ludzi to opętało grzybowe szaleństwo, wynoszą grzyby koszami z lasu, a ja tak skromnie, kilka grzybków tak do zjedzenia, kilka do zamrożenia i wystarczy. A jak jest u Was? Lubicie? Zbieracie? Jeśli tak to polecam Wam pyszne pierożki  do przygotowania, mogą być na przekąskę czy nawet na obiad. Zapraszam :)







Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
około pół szklanki ciepłego mleka
1 jajko
5 dag masła lub margaryny
2 łyżki oleju

Nadzienie:
50 dag leśnych grzybów ( u mnie czerwone kozaki )
1 duża cebula
sól do smaku
1 łyżka masła
pieprz czarny mielony do smaku
kminek mielony według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek

Wykonanie:

1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.

2. Nadzienie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu ( grzyby puszczą trochę wody ), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.

3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.

4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.

5. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów.

6 komentarzy:

  1. i do tego jeszcze barszczyk... idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie pierożki jestem chętna :) Porywam na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię świeżych grzybów oprócz kurek, ale jak bym dla dalszej rodzinki takie cuś przygotowała to by byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i z innymi grzybami np.pieczarkami:) Albo zrobić dla rodzinki :)

      Usuń