środa, 20 września 2017

Czekoladowe ciasto z malinami.

Lubicie ciasta czekoladowe? Jeśli tak to mam dla Was bardzo pyszniutkie i proste w wykonaniu ciasto. Wilgotne od czekolady i malin, takie idealne na podwieczorek. Spróbujcie, bardzo polecam. Osobiście to ze zdjęć jestem mało zadowolona, ale taka ponura pogoda za oknem, że nie potrafię zrobić ładniejszych zdjęć. Zapraszam na ciasto :)







Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dag mlecznej czekolady
1 cukier waniliowy
2 szklanki świeżych malin

Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy, aż masa będzie puszysta, kolejno wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i obie mąki, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Maliny lekko płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je w ciasto.

4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.

5. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .







5 komentarzy: