niedziela, 10 września 2017

Kajmakowy sernik.

Dzisiaj częstuję Was kolejnym sernikiem, niezwykle pysznym, aksamitnym i bardzo słodkim. Możecie go przygotować na niedzielę lub dla goście. Upieczcie, a będzie zachwyceni. Nie ukrywam, że wyszedł mi idealny. Po jednym zjedzonym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Zapraszam :)








Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
1 małe jajko
15 dag masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masy krówkowej ( kajmaku )

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
4 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku )
5 jajek
niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy

Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku )
1 płaska łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka kaszy manny
dowolna cukrowa posypka do dekoracji

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i masę krówkową, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać.

4. Pianka:  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku. Dekorujemy posypką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

5. Podajemy i smacznego życzę.

 Rady:
Na cały sernik zużyjemy jedną puszkę masy krówkowej o wadze 40 dag.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Sernik podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA .



10 komentarzy: