Słodkie, słodkie, bardzo słodkie. Takie bezy to pierdylion kalorii, ale dobre. Słodka i bardzo chrupiąca beza i pyszne dodatki, lekko kwaśne powidło i słodki kajmak. Obłędne połączenie. U mnie obowiązkowo ładnie udekorowane i z filiżanką aromatycznej kawy. Bardzo polecam. Udanych wypieków Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na bezę:
4 białka
szklanka cukru
Dodatkowo:
słoiczek powidła śliwkowego
pół puszki masy kajmakowej
dowolna dekoracja, u mnie: mini-pianki, cukrowe jajka
Wykonanie pysznych gniazdek bezowych:
1. Bezy: Bardzo zimne białka ( u mnie prosto z lodówki ) ubijamy na sztywną piankę, następnie stopniowo wsypujemy
cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy
trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca.
2. Formowanie bez:
Ubitą pianę na bezy przekładamy
do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na blaszki
wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy krążki, a następnie wyciskamy
brzegi tworząc takie tunele, które później napełnimy kremem. Powinno nam
wyjść 8 sztuk bez, ale ich ilość zależy od wielkości jakie zrobimy.
3. Pieczenie i suszenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
4. Napełnianie i dekoracja: Do środka bezowych gniazdek nakładamy powidło śliwkowe, a następnie kajmak. Dekorujemy dowolnie. Kajmak można przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką i wycisną rozetki.
5. Podanie: Gotowe bezy podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyjdzie nam 8 mniejszych bez lub 6 większych.
Apetycznie wyglądają, idealne do czarnej, mocnej kawki:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Morgana