niedziela, 13 sierpnia 2023

Zapiekane owoce pod owsiankową kruszonką

Jestem ogromną wielbicielką owsianek. Czy to gotowanych, pieczonych czy takich szybkich w przygotowaniu, które zalewamy gorącą wodą, czekamy trzy minuty i gotowe. I właśnie te owsianki postanowiłam wykorzystać do przygotowania pysznego podwieczorku. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Owoce zapiekane pod owsiankową kruszonką to coś obłędnego w smaku. Kruszonkę przygotowałam oczywiście z użyciem masła i pachnących sezonowych owoców, śliwek i brzoskwiń. Ale Wy możecie użyć dowolnych ulubionych owoców. Bardzo, bardzo polecam, zróbcie taki podwieczorek i dajcie znać czy smakowało.





 

Potrzebujemy:

3 duże brzoskwinie

kilka śliwek

2 opakowania owsianki gotowej w 3 minuty ( 70 g łącznie )

70 g zimnego masła 82 %

 

 

Wykonanie pysznych owoców pod kruszonką:

 

1. Owoce myjemy i osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia do zapiekania.

2. Owsianki wsypujemy do miski, za pomocą blendera rozdrabniamy je, można je również zmielić. Następnie dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę wykładamy na owoce.

3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości owoców i ładnego zrumienienia się kruszonki.

4. Podajemy od razu po pieczeniu gorące. Smacznego życzę.





Moje rady:

Porcja dla dwóch osób.

Użyłam owsianek z owocami leśnymi i z owocami tropikalnymi.

Można użyć ulubionych owsianek i ulubionych owoców.

Można zrobić z podwójnej porcji.

Owsianki można rozdrobnić w dowolny sposób. Blendując lub mieląc.



#zdrowaradosczycia #kupiec #ambasadorkupiec #poranaziarno

2 komentarze:

  1. Jakie pyszności, nawet bym powiedziała że trochę już jesiennie ;) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ❤️ Nie wiem czy jesiennie, ale tak jakoś wyszło 🙈

      Usuń