Jestem ogromną wielbicielką owsianek. Czy to gotowanych, pieczonych czy takich szybkich w przygotowaniu, które zalewamy gorącą wodą, czekamy trzy minuty i gotowe. I właśnie te owsianki postanowiłam wykorzystać do przygotowania pysznego podwieczorku. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Owoce zapiekane pod owsiankową kruszonką to coś obłędnego w smaku. Kruszonkę przygotowałam oczywiście z użyciem masła i pachnących sezonowych owoców, śliwek i brzoskwiń. Ale Wy możecie użyć dowolnych ulubionych owoców. Bardzo, bardzo polecam, zróbcie taki podwieczorek i dajcie znać czy smakowało.
Potrzebujemy:
3 duże brzoskwinie
kilka śliwek
2 opakowania owsianki gotowej w 3 minuty ( 70 g łącznie )
70 g zimnego masła 82 %
Wykonanie pysznych owoców pod kruszonką:
1. Owoce myjemy i osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia do zapiekania.
2. Owsianki wsypujemy do miski, za pomocą blendera rozdrabniamy je, można je również zmielić. Następnie dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę wykładamy na owoce.
3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości owoców i ładnego zrumienienia się kruszonki.
4. Podajemy od razu po pieczeniu gorące. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla dwóch osób.
Użyłam owsianek z owocami leśnymi i z owocami tropikalnymi.
Można użyć ulubionych owsianek i ulubionych owoców.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Owsianki można rozdrobnić w dowolny sposób. Blendując lub mieląc.
#zdrowaradosczycia #kupiec #ambasadorkupiec #poranaziarno
Jakie pyszności, nawet bym powiedziała że trochę już jesiennie ;) :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️ Nie wiem czy jesiennie, ale tak jakoś wyszło 🙈
Usuń