niedziela, 8 stycznia 2023

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Dzisiaj mam dla Was recepturę na bardzo pyszne krokiety z pieczarkami i serem żółtym. Jest to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Bardzo chrupiące. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami, barszczykiem lub ketchupem. Ja uwielbiam z barszczykiem. Możecie przygotować swoje sprawdzone ciasto na naleśniki. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowało.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mleka

pół szklanki wody gazowanej

2 szklanki mąki pszennej tortowej

na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

sól do smaku

 

Na farsz:

50 dag pieczarek

1 cebula

około 20 dag sera żółtego

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

1 łyżka masła lub oleju

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

2 jajka do panierowania

około 1 szklanka bułki tartej

 

 

Wykonanie pysznych krokietów:

 

1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję, nie powinno być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto odstawiamy co najmniej na 15 minut żeby odpoczęło.

2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki do ładnego zrumienienia się z obu stron. Usmażone studzimy.

3. Nadzienie: Pieczarki i cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy wraz z tłuszczem do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Miękkie odparowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy to przestudzonych pieczarek i mieszamy.

4. Składanie i panierowanie: Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Na naleśniki nakładamy porcje farszu, zawijamy krokiety, panierujemy w jajku i bułce tartej.

5. Smażenie i podanie: Następnie tak wykonane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do ładnego zrumienienia się i do roztopienia się sera, podajemy od razu po usmażeniu. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z podanych proporcji wyjdzie nam około 12 sztuk naleśników, ale ich ilość zależy od średnicy patelni i ilości wylanego ciasta.

Można podać z dowolnymi dodatkami np. barszczem czerwonym czystym czy ketchupem.

Można przygotować własne sprawdzone ciasto na naleśniki.



12 komentarzy:

  1. Często je robię. Wolę niż z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krokiety doskonałe, chociaż ja najczęściej robię z kapustą i mięsem, bo mąż takie woli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja jeszcze lubię z kapustą i pieczarkami :)

      Usuń
  3. Lubię krokiety i robię je czasami, ale trochę inaczej ;) Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i super, że lubisz krokiety :)

      Usuń
  4. Lubię takie krokiety, choć rzadko je robię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama rzadko je robię, są trochę pracochłonne, ale od czasu do czasu je przygotowuję :)

      Usuń