Dzisiaj mam dla Was recepturę na bardzo pyszne krokiety z pieczarkami i serem żółtym. Jest to doskonała propozycja na
bezmięsny obiad. Bardzo chrupiące. Możemy je podać z dowolnymi
dodatkami, barszczykiem lub ketchupem. Ja uwielbiam z barszczykiem. Możecie przygotować swoje sprawdzone ciasto na naleśniki. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowało.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej tortowej
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku
Na farsz:
50 dag pieczarek
1 cebula
około 20 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżka masła lub oleju
Dodatkowo:
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 jajka do panierowania
około 1 szklanka bułki tartej
Wykonanie pysznych krokietów:
1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję, nie powinno być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto odstawiamy co najmniej na 15 minut żeby odpoczęło.
2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki do ładnego zrumienienia się z obu stron. Usmażone studzimy.
3. Nadzienie: Pieczarki i cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy wraz z tłuszczem do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Miękkie odparowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy to przestudzonych pieczarek i mieszamy.
4. Składanie i panierowanie: Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Na naleśniki nakładamy porcje farszu, zawijamy krokiety, panierujemy w jajku i bułce tartej.
5. Smażenie i podanie: Następnie tak wykonane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do ładnego zrumienienia się i do roztopienia się sera, podajemy od razu po usmażeniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z podanych proporcji wyjdzie nam około 12 sztuk naleśników, ale ich ilość zależy od średnicy patelni i ilości wylanego ciasta.
Można podać z dowolnymi dodatkami np. barszczem czerwonym czystym czy ketchupem.
Można przygotować własne sprawdzone ciasto na naleśniki.
Często je robię. Wolę niż z mięsem.
OdpowiedzUsuńSuper, ja też takie uwielbiam :)
UsuńKrokiety doskonałe, chociaż ja najczęściej robię z kapustą i mięsem, bo mąż takie woli:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja jeszcze lubię z kapustą i pieczarkami :)
UsuńLubię krokiety i robię je czasami, ale trochę inaczej ;) Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i super, że lubisz krokiety :)
UsuńLubię takie krokiety, choć rzadko je robię...
OdpowiedzUsuńSama rzadko je robię, są trochę pracochłonne, ale od czasu do czasu je przygotowuję :)
UsuńPycha, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :)
UsuńUwielbiam takie krokiety
OdpowiedzUsuńSuper, ja też je lubię :)
Usuń