sobota, 31 grudnia 2022

Kruche kokosowe rożki z czekoladą

Dzisiaj mam dla Was recepturę na bardzo pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka. Ciasteczka upiekłam na świąteczny stół. Przepisem dzielę się dopiero dzisiaj, ponieważ przed świętami dopadło mnie choróbsko i przechorowałam całe i teraz poświąteczny okres, dopiero w poniedziałek do pracy. Ale takie ciasteczka można upiec na inne okazje lub tak po prostu na podwieczorek. Polecam, spróbujcie.




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 jajko

20 dag masła lub margaryny

1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag wiórek kokosowych


Dodatkowo:

mąka pszenna do oprószenia stolnicy

10 dag mlecznej czekolady

 


Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około pół godziny.

2. Formowanie ciasteczek: Odrywamy kawałki ciasta i formujemy niewielkie rożki, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasteczka studzimy.

4. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie maczamy w niej ciasteczka z jednej strony i i do połowy, odkładamy do zastygnięcia.

5. Podanie: Zastygnięte ciasteczka są gotowe do podanie. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.

Można je przechowywać ponad tydzień w szczelnym słoju.

2 komentarze: