Dzisiaj mam dla Was recepturę na bardzo pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka. Ciasteczka upiekłam na świąteczny stół. Przepisem dzielę się dopiero dzisiaj, ponieważ przed świętami dopadło mnie choróbsko i przechorowałam całe i teraz poświąteczny okres, dopiero w poniedziałek do pracy. Ale takie ciasteczka można upiec na inne okazje lub tak po prostu na podwieczorek. Polecam, spróbujcie.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko
20 dag masła lub margaryny
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
10 dag mlecznej czekolady
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około pół godziny.
2. Formowanie ciasteczek: Odrywamy kawałki ciasta i formujemy niewielkie rożki, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasteczka studzimy.
4. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie maczamy w niej ciasteczka z jednej strony i i do połowy, odkładamy do zastygnięcia.
5. Podanie: Zastygnięte ciasteczka są gotowe do podanie. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.
Można je przechowywać ponad tydzień w szczelnym słoju.
Pycha, idealne do kawki czy herbatki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń