sobota, 12 maja 2018

Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną.

Już tyle razy pisałam, że uwielbiam serniki i często je piekę, ale napiszę jeszcze raz...uwielbiam je. Tym razem upiekłam pyszny czekoladowy sernik i podałam z kremem śmietankowym i dużą ilością kruchych ciasteczek. Może nie wygląda tak ładnie jak sobie go wyobrażałam, ale jest pyszny.  Może upieczecie na niedzielę? Zapraszam :)








Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 kopiaste łyżki kakao
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Krem śmietankowy:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1-2 łyżki kakao
2 kopiaste łyżki żelatyny
5  łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
około 20 okrągłych biszkoptów
około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie

Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową.

2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

3. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku.

4. Dekorowanie i podanie: Ciasteczka kruszymy i dekorujemy nimi sernik. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 300 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

10 komentarzy:

  1. Serniczek wygląda bardzo smacznie. Wiadomo, że zdjęcia nigdy nie oddadzą smaku. Moim zdaniem trzeba patrzeć na potrawy oczyma wyobraźni 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) To był taki dzień, że i zdjęcia mi nie wychodziły i wygląd ciasta tak jak chciałam :( Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A mnie się bardzo podoba! Wygląda wspaniale i z pewnością bosko smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monia i zapewniam, że jest pyszny :) :)

      Usuń
  3. Ja tam uważam, że wygląda bardzo smakowicie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) miło mi, że się podoba :)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie jak w najlepszej cukierni <3 Też kochamy serniki całym sercem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i zjadłabym z dokładką ;) :-)

    OdpowiedzUsuń