czwartek, 8 marca 2018

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.

Witajcie :) Dzisiaj mój blog obchodzi swoje trzecie urodziny. Miał być tort, ale problemy zdrowotne mi to uniemożliwiły. Prościej i szybciej było przygotować muffinki, bo chciałam poczęstować Was czymś pysznym. Powstały w niewiele ponad godzinkę plus zrobienie zdjęć. Myślę, że całkiem, całkiem ładne i mi wyszły, bo, że pyszne to wiadomo.
Pamiętam jak zaczynałam swoją przygodę z blogowaniem, mnóstwo obaw czy sobie poradzę i jak długo to potrwa, a tu proszę, minęło już trzy lata, a ja sobie poradziłam i nadal bloguję. Czytelników i wyświetleń przybywa z każdym rokiem, dlatego Wam właśnie Czytelnikom chciałabym bardzo podziękować, za to, że jesteście i mam dla kogo działać.
A teraz zapraszam na muffinki, mocno czekoladowe i takie ciasteczkowe. Zapraszam :)
Pozdrawiam Was :) Iza :) 


 





Składniki:

Ciasto:
3 jajka
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao
2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 ciasteczka typu ,,Oreo''

Krem:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2-3 ciasteczka typu ,,Oreo''

Dodatkowo:
12 ciasteczek typu ,,Oreo''

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy.

3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy do woreczka i bardzo drobno je kruszymy, ilość ciasteczek zależy od tego jak ciemny chcemy mieć krem ( ja dałam trzy ). Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i pokruszone ciasteczka, miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy, żeby krem był sztywniejszy lub muffinki będą długo stać to można 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch-trzech łyżkach gorącej wody, wystudzić i wlać do krem i dokładnie zmiksować.

4. Dekorowanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką i dowolnie dekorujemy muffinki, w każdą wciskamy ciasteczko.

5. Podanie: Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml zimnego mleka.

7 komentarzy: