poniedziałek, 12 marca 2018

Kruche tartaletki z sokiem i bitą śmietanką

Witajcie :) 

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tartaletki. Idealnie kruche ciasto, do tego krem na bazie soku pomarańczowego i budyni ( krem nie jest słodki ) i na koniec słodka śmietanka. Wszystko w tym deserze do siebie idealnie pasuje. Zróbcie koniecznie na podwieczorek lub dla gości. Tak naprawdę to nie wymagają dużo pracy, a nie dość, że są pyszne to jeszcze ładnie się prezentują. Zapraszam :)






Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
2 żółtka

Krem:
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )

Śmietanka:
250 ml śmietanki kremówki 30  %
cukier puder do smaku

Wykonanie:

1. Ciasto i pieczenie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy. Foremek niczym nie smarowałam ani nie posypywałam, bardzo ładnie mi się upiekły, ale można je posmarować cieniutko masłem i posypać bułką tartą.

2. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie kremem od razu napełniamy kruche tartaletki i odstawiamy do dokładnego wystudzenia kremu.

3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna i puszysta, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4. Dekoracja: Wystudzone tartaletki dekorujemy śmietanką według uznania.

5. Podanie: Tak wykonane tartaletki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Średnica foremek około 9 cm.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 150 ml zimnego mleka.




6 komentarzy: