Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto. Kto chętny to poczęstuję kawałeczkiem i nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 lekko kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag ulubionej chałwy ( u mnie waniliowa )
20 dag masła lub margaryny
Pianka:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
5 łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
około 15 dag okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i
chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao,
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30
minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy
suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka,
pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia
cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę
ucieramy na
puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie
stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na
koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na
biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.
3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i
studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę
kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy,
na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy
równomiernie na kremie i biszkoptach.
4. Chłodzenie: Tak
wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na
kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.
5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
U mnie chałwa o smaku waniliowym.
Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.
ale apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam takie ciacha :D
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPrzepadamy wręcz za chałwą i z chęcią zjadłybyśmy to ciacho :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuńwygląda wybornie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń