Składniki:
Sos:
2 średnie cukinie
4 średnie cebule
3 ząbki czosnku
15 dag koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
słodka papryka mielona do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cząbru suszonego
szczypta pieprzu chili-cayenne
olej do smażenia
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
30 dag makaronu spaghetti
sól do gotowania
gorąca woda do gotowania
Wykonanie:
1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat, umyty, osuszony i posiekany koperek oraz przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.
2. Makaron: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.
3. Podanie: Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu z cukinii. Od razu podajemy.
4. Smacznego życzę.
Danie podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Cukinie uwielbiam, a takie spaghetti z sosem cukiniowym bardzo chętnie bym zjadła :) Pysznie Izunia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu i bardzo polecam :)
UsuńKluchy to zdecydowanie mój ulubiony obiad:)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam przepis:)
UsuńUwielbiam takie danie :-)
OdpowiedzUsuńJa też Marzenko :)
UsuńTeż takie robię ☺
OdpowiedzUsuńlekko i apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmakowity obiad, akurat w sezonie na cukinię i przepiękny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) A talerzyk dostałam :)
Usuń