wtorek, 12 września 2017

Drożdżówki z cukinią.

Bardzo, bardzo polecam Wam takie bułki, zróbcie, a będziecie zachwyceni tak jak ja. Można je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:)




Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
około pół szklanki ciepłej wody

Nadzienie:
1 średnia cukinia
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
papryka słodka mielona do smaku
zioła prowansalskie według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, wodą i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn, jajko, olej i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając, następnie dajemy całą zawartość pomidorów z puszki. Całość dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie, nadmiar płynu odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając. Nadzienie studzimy.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część formujemy a kulkę, wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, dnem szklanki robimy wgłębienie i w to wgłębienie nakładamy farsz. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.

6. Podajemy i smacznego życzę.

2 komentarze: