piątek, 18 sierpnia 2017

Bananowy chlebek z rodzynkami.

Z dojrzałych bananów można przygotować takie o to pyszne ciasto. Wzbogaciłam je o rodzynki i aromatyczny cynamon. Nawet nie wyobrażacie sobie jak cudownie pachnie podczas pieczenia. Wykonanie takiego słodkiego chlebka trwa dosłownie 15 minut plus pieczenie i jest dziecinnie proste. A jak smakuje z filiżanką herbaty lub kawy...mniam. .Zapraszam, upieczcie, spróbujcie:)






Składniki:

Ciasto:
3 dojrzałe banany
3 jajka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki

Wykonanie:

1. Banany obieramy i przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładką papkę, dodajemy cukier i miksujemy, kolejno wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, cynamon i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.

3. Gotowy wystudzony chlebek kroimy w plastry i podajemy. Życzę smacznego.

5 komentarzy: