wtorek, 3 stycznia 2017

Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszki.

Tym razem do placków ziemniaczanych zamiast mąki pszennej dodałam mąki kukurydzianej. Placki wyszły bardzo pyszne i syte. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Ich smak podkreśliłam natką pietruszki. Do przyprawiania placów ziemniaczanych użyłam niezwykle aromatycznej suszonej natki pietruszkibiałego pieprzu mielonego od SKWORCU . Polecam i zapraszam:)





Składniki:

Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
5 łyżek mąki kukurydzianej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków i odciskamy z nadmiaru wody ( można odcisnąć na gęstym sitku ). Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.

2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

4. Smacznego.

Rady:
Dodatek kwaśnej śmietany do ciasta ziemniaczanego sprawi, że ciasto nam nie ściemnieje.


8 komentarzy:

  1. uwielbiam ziemniaki, a placków już bardzo dawno nie jadłam... zrobiłaś mi apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, te są trochę inne od tradycyjnych, ale również pyszne:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcie :) Bardzo lubię placki ziemniaczane :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Co do zdjęć to zawsze bardzo się staram, żeby były ładne, ale różnie z tym wychodzi:) Również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ciekawa wariacja z placków ziemniaczanych, które uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń