Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o
wypiekach. Proponuję Wam upiec taki tort. Będzie idealny na
świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował.
Takim tortem można zaskoczyć gości. Lekki biszkopt przełożony pysznym
kremem, do tego mnóstwo migdałów i kulki kokosowe. Wszystko to do siebie idealnie smakowo pasuje. Do przygotowania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Użyłam delikatnej w smaku białej polewy , wiórek kokosowych i płatków migdałowych. Wszystkie użyte produkty od HELIO są bardzo wysokiej jakości. Bardzo je polecam. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki suchego zmielonego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
Krem:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
5 dag białej polewy
cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )
Kulki:
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania
Dodatkowo:
około 40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo
wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,
dodajemy żółtka i olejek i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę
i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do
wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy
około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt
sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy. Wystudzony przekrawamy na dwa
krążki.
2. Kulki: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z
cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Masę lekko studzimy i z jeszcze ciepłej formujemy niewielkie kluki i
obtaczamy w wiórkach kokosowych. Mnie wyszło 17 kulek.
3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko
zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.
Budyń dobrze studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i
studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy
stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieramy, na koniec ucieramy wlewamy
płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieramy.
4. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy
krążki ciasta, smarujemy również wierzch i boki. Odłożonym kremem za
pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki, tyle ile mamy kulek. Na
każdą rozetkę wciskamy kulkę. Cały tort posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Tak wykonany tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o
średnicy 23 cm. Kupiłam gotowy zmielony suchy mak. Budynie mają być bez
cukru i na pół litra mleka każdy. Tort należy szybko przekładać
ponieważ masa z czekoladą bardzo szybko tężeje. Zamiast polewy można użyć białej czekolady.
Wspaniały torcik :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńŚliczny torcik i na pewno smakuje rewelacyjnie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Torcik jest pyszny:)
UsuńSame świąteczne smaki :)
OdpowiedzUsuńAle piękny ten torcik! :D
OdpowiedzUsuńO kurcze! Chyba troche ci zzdroszcze takiego talentu do pieczenia ciast Ja to tylko proste jakies wykonuje i nigdy tortu nie pieklam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miły komentarz. Ten tort akurat jest łatwy w wykonaniu. Jego zaletą jest to, że jest pyszny i ślicznie się prezentuje. Polecam spróbować upiec tort:)
OdpowiedzUsuńMoja mama piecze na kazde swieta tort makowy!
OdpowiedzUsuńMamy tort musi być pyszny:)
UsuńBoski! Patrzę na niego i jem oczami. Wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować <3 :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Miło jest mi czytać taki komentarz:)
UsuńPowiem tyle CUDO ! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Dziękuję:) Dziękuję:)
UsuńZdjęcia prześliczne a tort wygląda cudnie :* :)
OdpowiedzUsuń:):):)
Usuń