Pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka. Bardzo kruche i nadziane marmoladką. U mnie twarda, wieloowocowa, można użyć dowolnej. I obowiązkowo na maśle. Takie na szybko, do kawy, herbaty, na poczęstunek. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
200 g masła 82 %
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło ( u mnie temperatura masła pokojowa ) pokrojone w kostkę i siekamy, dodajemy jajko i ponownie siekamy, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej pół godziny lub dłużej.
2. Następnie ciasto
wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i kroimy w prostokąty, na
bok ciasta kładziemy marmoladę, zawijamy i odcinamy. Ruloniki tniemy na mniejsze kawałki. Nożem robimy
wzorek. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do
pieczenia ( wyszło mi dwie blaszki ciasteczek ) i pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia
się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego
piekarnika.
Gotowe studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz