niedziela, 6 lipca 2025

Krucha krajanka z marmoladką

 Pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka. Bardzo kruche i nadziane marmoladką. U mnie twarda, wieloowocowa, można użyć dowolnej. I obowiązkowo na maśle. Takie na szybko, do kawy, herbaty, na poczęstunek. Bardzo polecam.

 

 


 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki  mąki tortowej

200 g masła 82 %

1 jajko

pół szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

marmolada

mąka do podsypania stolnicy 

 

 

 Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło ( u mnie temperatura masła pokojowa ) pokrojone w kostkę i siekamy, dodajemy jajko i ponownie siekamy, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej pół godziny lub dłużej.

2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i kroimy w prostokąty, na bok ciasta kładziemy marmoladę, zawijamy i odcinamy. Ruloniki tniemy na mniejsze kawałki. Nożem robimy wzorek. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( wyszło mi dwie blaszki ciasteczek ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

Gotowe studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz