Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek
Taki pasztet to moja propozycja na wielkanocny stół. Pasztet jest wegetariański, więc idealny dla osób nie jedzących mięsa. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można podać do pieczywa, sałatek, czy na gorąco z dowolnym sosem. Nie przepadam za kaszą gryczaną, ale w tej wersji bardzo mi smakuje. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
2 woreczki kaszy gryczanej białej od KUPIEC
500 g pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki suszonych pomidorów ( użyłam krojonych )
2-3 łyżki masła do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka koperku suszonego
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego lubczyku
2 jajka
Wykonanie pysznego pasztetu:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na maśle do zeszklenia się i lekkiego zrumienienia.
3. Pieczarki myjemy i osuszamy, kroimy w półplasterki i dodajemy do smażonych składników. Smażymy do miękkości. Studzimy.
4. Wszystkie składniki oprócz przypraw przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę, jeżeli będą kawałki składników to nic się nie dzieje, na koniec przyprawiamy i mieszamy.
5. Masę przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki aluminiowej i wyrównujemy.
6. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.
7. Upieczony studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
#kupiec #kasza #zdrowaradosczycia #chrup_i_lub #poranaziarno #ambasadorkupiec
Pasztet z moich ulubionych składników.🌸 Witaj po długiej przerwie. 🤗
OdpowiedzUsuń