środa, 4 grudnia 2024

Piernik czarnuszek z powidłem i polewą czekoladową

 Moja propozycja na pyszny świąteczny piernik. Bardzo puszysty i zarazem wilgotny dzięki polewie. Taki nie zapychający. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Upieczcie na świąteczny stół. Udanych wypieków.




 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

niepełna szklanka cukru

3 jajka

1 szklanka mleka 3,2 %

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka kakao

3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych ( może być też marmolada ) 

1 przyprawa do piernika

 

Na polewę: 

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 


Wykonanie pysznego piernika:


1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i kakao, 

dodajemy powidło, chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą i wsypujemy do masy, miksujemy 

dodając stopniowo mleko.

2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. 

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do ładnego zrumienienia się. Najlepiej

 sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy

 to od naszego piekarnika. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

4. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta

 papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę 

zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do

 zastygnięcia polewy.

5. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz