Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki mąki krupczatki
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
pół szklanki jagód kamczackich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
Wykonanie pysznych muffinek jagodowych:
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość. Wlewamy olej i chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i budyń waniliowy w proszku, dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy owoce i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej wcześniej papierowymi papilotkami.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy.
4. Muffinki podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk.
Jagody mogą być świeże lub mrożone.
pyszne są takie muffinki
OdpowiedzUsuńPycha, jagodowe mnie kojarzą się z Anglią ;-D
OdpowiedzUsuńPolecam upiec :)
UsuńMałe pychotki do kawki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Małgosiu :)
UsuńMniam jakie pyszności u ciebie, częstuję się :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko :)
UsuńJedną zabieram na wynos :D
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńCudne😍 musze upiec 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń