sobota, 16 lutego 2019

Ciasto z jagodami kamczackimi.

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto, idealne na podwieczorek. Takie do wykonania w 15 minut plus pieczenie, ostatnio bardzo lubię przygotowywać mniej pracochłonne ciasta. A okazało się, że mam jeszcze całą szufladę zamrożonych jagód kamczackich, tyle na mroził mój mąż gdy byłam w maju w szpitalu, teraz muszę je spożytkować, bo szkoda żeby się zmarnowały. Padło więc na ciasto, proste, szybkie i pyszne. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 duże jajka
pół szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych )
2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta



Wykonanie pysznego ciasta z jagodami:


1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż powstanie puszysta masa, następnie wlewamy mleko i olej i kilka chwil miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia i dokładnie całość miksujemy.


2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta  posypujemy jagodami. Jeżeli są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.


3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.


4. Wystudzone ciasto kroimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Jeżeli jagody są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.



7 komentarzy: