Witam bardzo cieplutko :)
Dzisiaj częstuję Was pysznymi oponkami, takimi mocno serowymi. Niezwykle kalorycznymi, ale co zrobić, karnawałowe słodkości takie właśnie są, bardzo słodkie, bardzo tłuste i bardzo kaloryczne. Nie jemy ich przecież codziennie, więc raz w roku można sobie pozwolić na taką rozpustę. A jak jest u Was? Lubicie takie oponki? Ja bardzo i je przygotowywać i jeść. Godzinka nam wystarczy, żeby mieć pyszny podwieczorek. Może skusicie się na takie oponki. Zróbcie je koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę:)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
25 dag sera białego półtłustego
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószania oponek
Wykonanie pysznych oponek twarogowych:
1. Ciasto: Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Zmielony przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i żółtko. Ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
2. Wykrawanie: Tak przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.
3. Wykrojone: Tak postępujemy do wykończenia całego ciasta.
4. Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy oponki z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia się.
5. Osączanie: Usmażone oponki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
6. Oprószanie: Gotowe oponki oprószamy cukrem pudrem.
7. Podanie: Tak przygotowane oponki podajemy, a ja smacznego Wam życzę.
Moje rady:
Z przepisu wyszło mi 40 sztuk oponek, ale ich ilość zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
ooo taki uwielbiam takie
OdpowiedzUsuńSuper :) Cieszę się :) Ja też uwielbiam :)
UsuńPyszne jeszcze bym zjadła, chociaż już późno ;) :)
OdpowiedzUsuńPóźno nie późno, jak się ma smak to trzeba zjeść :)
UsuńCudowne. Bardzo lubię oponki i dzisiaj bym zjadła z chęcią nawet dwa :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i polecam usmażyć. Ja oponki uwielbiam :)
Usuń