niedziela, 1 kwietnia 2018

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie.

Witajcie :) Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam serniki i piekę je dość często. Obowiązkowo muszą znaleźć się na każde święta i dla gości. Dodam, że za każdym razem sernik jest inny. Tym razem upiekłam kajmakowy z dużą ilością rodzynek na bardzo kruchym kakaowym spodzie. Mąka krupczatka to dobre zastosowanie do sernika. Spód na tej mące wychodzi bardzo, bardzo kruchy. Macie ochotę na taki sernik to koniecznie upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam :)







Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 lekko kopiaste łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
20 dag masy krówkowej kajmakowej
1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową.


 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy.


3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.


4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.


 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

6 komentarzy:

  1. My wręcz kochamy serniki i też pieczemy je na różne sposoby :D Ten zjadłybyśmy z ogromną chęcią <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój serniczek Wam się podoba :)

      Usuń
  2. Takiego sernika, nawet po świętach bym nie odmówiła ;)

    OdpowiedzUsuń