czwartek, 15 marca 2018

Słodkie bułeczki pomarańczowe.

Witajcie:) Lubicie bułeczki na słodko? Ja uwielbiam. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Pyszne i słodkie upieczone na soku pomarańczowym. Nie wierzycie? To spróbujcie koniecznie. Ja jestem nimi zachwycona i nieskromnie napiszę, że do tej pory nie jadłam lepszych. Pachnące sokiem pomarańczowym i niezwykle mięciutkie. A jaki zapach roznosi po całym domu podczas pieczenia...obłędny. Można je podać z filiżanką kawy, herbaty, kubkiem mleka czy soku. Upieczcie koniecznie i napiszcie czy smakowały Wam. Zapraszam :)







Składniki:

Rozczyn:
2 i pół dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej
1/4 szklanki ciepłego soku pomarańczowego

Ciasto:
1 jajko
pół szklanki cukru
2 i pół szklanki mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki ciepłego soku pomarańczowego

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym sokiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i stopniowo wlewając ciepły sok zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyszło mi 8 sztuk.

4. Pieczenie: Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.

5. Podanie: Tak wykonane bułki są gotowe do podania. Smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.

 

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

10 komentarzy: