piątek, 19 stycznia 2018

Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego.

Uwielbiam domowe pasty na kanapki i uwielbiam awokado, a domowe pasty są najlepsze. Do tego świeże i chrupiące pieczywo i mamy bardzo pyszne śniadanie. Według mnie awokado jest mdłe, ale wystarczy połączyć go z wyrazistymi w smaku składnikami i wtedy jest smaczne. Ser feta idealnie pasuje do awokado, ale trzeba pamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :)







Składniki:
1 dojrzałe awokado
10 dag sera feta tłustego
5 dag sera żółtego
2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika
zioła prowansalskie według uznania
kilka kropli soku z cytryny

Wykonanie: 

1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę.

2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania ( ja dałam szczyptę ) i dokładnie mieszamy.

3. Tak wykonana pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę.

Rady:
Jeżeli awokado skropimy sokiem z cytryny nie ściemnieje nam.

8 komentarzy: