wtorek, 23 maja 2017

Drożdżowe placki z ketchupem i serem żółtym.

Takie placki można przygotować na obiad, kolację czy przekąskę. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste ciasto, ketchup, ulubione aromatyczne zioła prowansalskie, i do tego mnóstwo sera żółtego. Zróbcie, a nie pożałujecie. Do przygotowania tych placków użyłam ketchupu łagodnego , który otrzymałam od JAMAR w ramach współpracy . Ten produkt w pełni spełnij moje oczekiwania. Jest odpowiednio gęsty i bardzo smaczny. Bardzo go polecam. A teraz zapraszam na pyszne placki:)









Składniki:

Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
3 kopiaste szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około 300 ml ciepłej wody
6 łyżek oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do osypania stolnicy
zioła prowansalskie według uznania
ketchup łagodny od JAMAR
około 30 dag sera żółtego
1 łyżeczka masła lub margaryny

Wykonanie:

1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól i olej i przez kilka minut zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużny placek i wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki układamy na blaszkach do pieczenia posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Placki smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi.

3. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.

4. Na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.

5. Podajemy i smacznego życzę.

8 komentarzy:

  1. Takie drożdżowe placuszki, czy też drożdżówki wytrawne, bardzo lubię :) Jest to świetny pomysł na pyszne jedzonko zarówno na ciepło jaki na zimno :) Pysznie wyglądają, no i ten serek...Mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) To prawda można podać je na gorąco jak i na zimno:)

      Usuń
  2. Pyszna propozycja np. na ciepłą kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wszystko co jest na drożdżach 😊

    OdpowiedzUsuń