Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
3 kopiaste szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około 300 ml ciepłej wody
6 łyżek oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do osypania stolnicy
zioła prowansalskie według uznania
ketchup łagodny od JAMAR
około 30 dag sera żółtego
1 łyżeczka masła lub margaryny
Wykonanie:
1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól i olej i przez kilka minut zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużny placek i wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki układamy na blaszkach do pieczenia posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Placki smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
3. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
4. Na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.
5. Podajemy i smacznego życzę.
Takie drożdżowe placuszki, czy też drożdżówki wytrawne, bardzo lubię :) Jest to świetny pomysł na pyszne jedzonko zarówno na ciepło jaki na zimno :) Pysznie wyglądają, no i ten serek...Mniam... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) To prawda można podać je na gorąco jak i na zimno:)
UsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPyszna propozycja np. na ciepłą kolację :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńLubię wszystko co jest na drożdżach 😊
OdpowiedzUsuńMniam super pomysł :-)
OdpowiedzUsuń