poniedziałek, 20 lutego 2017

Serniczki pieczone w kokilkach z wafelkami

Wykonanie tych serniczków trwa dokładnie 10 minut plus pieczenie i studzenie, można więc je przygotować na szybki deser lub gdy niespodziewanie spodziewamy się gości, a chcemy ich poczęstować czymś pysznym. Zapraszam:)






Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

 
  Składniki:

Masa serowa:
25 sera białego półtłustego
2 jajka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy
5 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 wafelek smak czekoladowy
1 wafelek smak mleczny
masło lub margaryna do posmarowania kokilek
2 łyżki bułki tartej do obsypania kokilek

Wykonanie:

1. Ser biały, jajka, cukier, cukier waniliowy, masło lub margarynę i budyń przekładamy do miski, następnie blenderem ręcznym miksujemy na gładką masę.

2. Kokilki smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą.

3. Wafelki każdy osobno drobno kruszymy.

4. Na dno kokilek w równych porcjach wsypujemy pokruszony wafelek o smaku czekoladowym.

5. Następnie nakładamy do każdej kokilki masę serową.

6. Na masę serową wsypujemy pokruszony mleczny wafelek.

7. Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Upieczone serniczki będą lekko zrumienione i będą lekko odchodziły od ścianek kokilek.

8. Upieczone studzimy i podajemy.

9. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje takie jak na zdjęciu. Każdy wafelek ważył 50 g.

14 komentarzy: