Wielkanocne ciasto z białek z cytrynową nutą
Dzisiaj mam dla Was recepturę na proste i pyszne ciasto z białek. Idealne na świąteczny stół. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Obłędnie pachnie i smakuje cytrynowo. Czasami zostają nam białka po smażeniu pączków czy wypiekaniu ciasteczek, wtedy możemy upiec takie ciasto. Udanych wypieków.
Poniżej mam dla Was filmik z wykonania ciasta. Zapraszam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
6 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła 82 procent
pół szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Na lukier:
około pół szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
barwnik spożywczy ( ale nie jest to konieczne)
Dodatkowo:
dowolne słodycze w wielkanocnym akcencie
Wykonanie pysznego ciasta z białek:
1. Masło roztapiamy i studzimy żeby było letnie. Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Z cytryny ścieramy skórkę na tarce na małych oczkach. Z połowy cytryny wyciskamy sok.
2. W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów.
3. Następnie wlewamy masło i chwilę miksujemy, kolejno wlewamy mleko i ponownie miksujemy, następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
4. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut to ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
6. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, sok dodajemy stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstość lukru. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i ponownie ucieramy.
7. Dekoracja: Tak przygotowanym lukrem polewamy ciasto i dekorujemy słodyczami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.
8. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mąkę z proszkiem warto przesiać.
Ciasto długo utrzymuje świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz