wtorek, 24 czerwca 2025

Wielkanocne ciasto z białek z cytrynową nutą

 Wielkanocne ciasto z białek z cytrynową nutą

Dzisiaj mam dla Was recepturę na proste i pyszne ciasto z białek. Idealne na świąteczny stół. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Obłędnie pachnie i smakuje cytrynowo. Czasami  zostają nam białka po smażeniu pączków czy wypiekaniu ciasteczek, wtedy możemy upiec takie ciasto. Udanych wypieków.

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania ciasta. Zapraszam.

 

 





Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

6 białek 

1 szklanka cukru 

1 cukier waniliowy 

250 g masła 82 procent 

pół szklanki ciepłego mleka 

3 szklanki mąki tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

skórka starta z jednej cytryny 

sok wyciśnięty z połowy cytryny 

 

Na lukier:

około pół szklanki cukru pudru 

sok wyciśnięty z połowy cytryny 

barwnik spożywczy ( ale nie jest to konieczne)

 

Dodatkowo:

dowolne słodycze w wielkanocnym akcencie 

 


Wykonanie pysznego ciasta z białek:


1. Masło roztapiamy i studzimy żeby było letnie. Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Z cytryny ścieramy skórkę na tarce na małych oczkach. Z połowy cytryny wyciskamy sok.

2. W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów.

3. Następnie wlewamy masło i chwilę miksujemy, kolejno wlewamy mleko i ponownie miksujemy, następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. 

4. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm.

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut to ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

6. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, sok dodajemy stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstość lukru. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i ponownie ucieramy.

7. Dekoracja: Tak przygotowanym lukrem polewamy ciasto i dekorujemy słodyczami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.

8. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Mąkę z proszkiem warto przesiać.

Ciasto długo utrzymuje świeżość.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz