poniedziałek, 23 czerwca 2025

Malinowa chmurka w pucharkach

 Malinowa chmurka w pucharkach


Prosty i pyszny deser. Zamiennik ciasta Malinowa chmurka. Zamiast pieczonego spodu, są pokruszone herbatniki. Smakuje tak samo, a może i nawet lepiej. Taki deser jest bardzo efektowny. Idealny na różne okazje, przyjęcia czy podwieczorek.

 



 


Potrzebujemy:

około 100 g herbatników 

1 galaretka malinowa

500 ml gorącej wody

200-300 g malin ( u mnie mrożone )

250 g serka mascarpone 

150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

2 łyżki cukru pudru ( przesianego )

bezy do dekoracji 

 

 

Wykonanie pysznego deseru:


1. Herbatniki rozdrabniamy, można pokruszyć, zblendować, lub przełożyć do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. Następnie przekładamy do pucharków lekko ubijając łyżką.

2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do wystudzonej wsypujemy maliny i mieszamy, odstawiamy do lekkiego stężenia, mrożone maliny szybko tężeją z galaretką, następnie przekładamy do pucharków.

3. Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder ubijamy na puszysty krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na warstwę z malinami.

4. Dekorujemy bezami. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

5. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 4 spore pucharki. Można zrobić mniejsze porcje.

Maliny świeże lub mrożone. Mrożone szybciej tężeją z galaretką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz