Malinowa chmurka w pucharkach
Prosty i pyszny deser. Zamiennik ciasta Malinowa chmurka. Zamiast pieczonego spodu, są pokruszone herbatniki. Smakuje tak samo, a może i nawet lepiej. Taki deser jest bardzo efektowny. Idealny na różne okazje, przyjęcia czy podwieczorek.
Potrzebujemy:
około 100 g herbatników
1 galaretka malinowa
500 ml gorącej wody
200-300 g malin ( u mnie mrożone )
250 g serka mascarpone
150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru ( przesianego )
bezy do dekoracji
Wykonanie pysznego deseru:
1. Herbatniki rozdrabniamy, można pokruszyć, zblendować, lub przełożyć do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. Następnie przekładamy do pucharków lekko ubijając łyżką.
2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do wystudzonej wsypujemy maliny i mieszamy, odstawiamy do lekkiego stężenia, mrożone maliny szybko tężeją z galaretką, następnie przekładamy do pucharków.
3. Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder ubijamy na puszysty krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na warstwę z malinami.
4. Dekorujemy bezami. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wyszło mi 4 spore pucharki. Można zrobić mniejsze porcje.
Maliny świeże lub mrożone. Mrożone szybciej tężeją z galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz