środa, 16 maja 2018

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą.

Dzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :)








Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki soli
1 duże jajko

Nadzienie:
6 dużych jajek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
szczypiorek według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i studzimy.

2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.

3. Podanie: Do kruchych tartaletek nakładamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes.

Zachęcam Was do udziału w konkursie www.konkurstunczyk.eu

 #MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

18 komentarzy:

  1. Tartaletek na wytrawnie to my jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza genialny pomysł ! Wygląda i smakuje bomba!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje, muszę wypróbować! A tuńczyk princes w oleju też się sprawdzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie, zawsze można usmażyć na tym oleju jajecznicę.

      Usuń
    2. Super pomysł! W sumie o tym nie pomyślałam- dzięki! :)

      Usuń
    3. Dziękuję :) Tak. Na oleju też się sprawdzi. Ja akurat miałam w sosie własnym :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł, super się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota, lecę po tego tuńczyka i zrobi się danie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przesłałem już żonie przepis. Uwielbiam tego tuńczyka :D

    OdpowiedzUsuń