środa, 23 sierpnia 2017

Leczo z cukinii z makaronem, kiełbasą i kukurydzą.

Takie danie jest bardzo smaczne i bardzo sycące. Z przepisu wychodzie spora porcja, więc z powodzeniem wystarczy dla dużej rodziny lub na dwa dni. Danie jest bardzo gęste i pełne sezonowych warzyw, pachnących pomidorów, papryki i cukinii. Pamiętajcie, żeby kupić dobrą jakościowo kiełbasę. Makaron w takim daniu  idealnie pasuje. Przepis bardzo polecam, zróbcie póki trwa sezon na warzywa. Zapraszam :)





Składniki:
2 średnie cukinie
2 duże czerwone papryki
50 dag pomidorów
3 średnie cebule
50 dag dobrej jakościowo kiełbasy
20 dag koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
gorąca woda
olej do smażenia
40 dag makaronu świderki
20 dag kukurydzy z puszki

Wykonanie:

1. Warzywa obieramy, oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy: cebulę i paprykę w cieniutkie paski, cukinie w mniejszą kostkę, a pomidory w większą. Również kiełbasę kroimy w niewielką kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i kolejno przesmażamy do lekkiego zrumienienia cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę. Przekładamy do garnka, dodajemy pomidory, ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników, wody nalewamy tyle, żeby składniki były przykryte, gdy składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do zgęstnienie, potrawa nie może być zbyt rzadka, ma być gęsta.

3. W między czasie odcedzamy kukurydzę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie przekładamy do lecza, całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku.

4. Danie jest gotowe do podania.

5. Smacznego życzę.

#lubelloveinspiracje   #lubella  #fetowanielata

7 komentarzy: