piątek, 30 grudnia 2016

Mielonka ze słoika.

Uważam, że domowe wędliny do pieczywa są najlepsze, i od czasu do czasu staram się samodzielnie je przygotowywać. Taka mielonka jest pyszna i pachnąca. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Galaretka jest najlepsza. Najlepiej użyć jest takich słoików, żeby można było wyjąć całe mięso, wtedy można pokroić je na ładne plasterki. Polecam przepis. Zapraszam:)





Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
30 surowego podgardla
3 duże ząbki czosnku
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku

Wykonanie:

1. Łopatkę i podgardle oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa.

2. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zmielonej masy, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiając.

3. Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików dokładnie ubijając. Nie powinno być wolnych przestrzeni. Nie nakładamy pełnych słoików. Słoki dokładnie zakręcamy.

4. Następnie słoiki wkładamy do garnka, na spód układamy czystą ściereczkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 3 godziny od zagotowania, pamiętajmy, żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewamy wody.

5. Ugotowane słoiki dokładnie studzimy i wkładamy zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.

6. Smacznego.

Rady:
 Pamiętajmy, żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Z przepisu wychodzi około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml.

6 komentarzy: