piątek, 25 grudnia 2015

Orzechowy miodownik.

Pyszne ciasto pachnące miodem i orzechami. Piekę je najczęściej na Boże Narodzenie. Jest bardzo słodkie i bardzo kaloryczne.Ciasto najlepiej pokroić na drugi dzień,wtedy placki miodowe trochę zmiękną. Zapraszam:)




Składniki:

 Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
pół kilo mąki tortowej
1 łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej
szklanka cukru
5 łyżek miodu prawdziwego

Karmel:
1 szklanka orzechów włoskich(drobno pokrojonych)
5 łyżek cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
10 dag masła lub margaryny

Masa:
2 szklanki mleka
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
puszka masy krówkowej o smaku orzechowym(40 dag) z tego 3 łyżki dajemy do masy

Wykonanie:
1.Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły, ale nie gorący.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
3.Każdą część ciasta wałkujemy i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy widelcem. Na jedne ciasto wykładamy ciepły karmel.
4.Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone studzimy.
5.Połowę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, następnie rozpuszczone budynie wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń studzimy.
6.Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, oraz 3 łyżki masy kajmakowej i dokładnie ucieramy.
7. Na placek bez karmelu nakładamy masę, następnie nakładamy resztę masy kajmakowej.
8. Na koniec kładziemy placek z orzechowym karmelem.
9. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
10.Smacznego.



9 komentarzy:

  1. Robię podobne:) pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne:) pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest dość znane,a ja piekę je zawsze na Święta:)
      Dziękuję:)

      Usuń
  3. U mnie to obowiązkowe ciasto na święta i wszelkie inne uroczystości :) Jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak smacznie wygląda to ciasto, że sama siebie pytam "Czemu ja jeszcze go nie upiekłam ? ;) :-)

    OdpowiedzUsuń